Suomen Heraldisen Seuran tarkoitus ja toiminta.

Suomen Heraldisen Seuran tarkoituksena on vaakunataiteen, -tieteen ja -oikeuden vaaliminen, heraldiikan tutkimuksen edistäminen, tuntemuksen laajentaminen, harrastuksen kehittäminen ja heraldiikan yleisen arvostuksen sekä heraldisten tunnusten käytön edistäminen,   ja tämä kaikki koskee myös lipputiedettä ja -taidetta.

Suomen Heraldinen Seura on Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan jäsen.

Suomalainen  heraldiikka

1940-luvun lopulla voimaan tulleen kunnallislain perusteella kaikilla Suomen kunnilla tuli olla oma vaakunansa. Tämän seurauksena alkoi mittava pari vuosikymmentä kestänyt kunnallisvaakunoiden suunnittelu monine kilpailuineen. Eränä tämän suunnittelun seurannaisena perustettiin vuonna 1957 Suomen Heraldinen Seura – Heraldiska  Sällskapet in Finland. Seuran tarkoituksena on ”vaakunataiteen, -tieteen ja –oikeuden vaaliminen, heraldiikan tutkimuksen edistäminen, tuntemuksen laajentaminen, harrastuksen kehittäminen ja heraldiikan yleisen arvostuksen sekä heraldisten tunnusten käytön kehittäminen.”

Seura on muodostunut heraldiikkaa luovien taiteilijoiden, heraldiikan tutkijoiden ja harrastajien yhteisöksi. Seuralla on merkittävä tehtävä heraldisen neuvonnan ja asiantuntijalausunnon antajana.

Seuralla on ollut vuosikymmenien ajan merkittävä vastuu suomenkielisen heraldisen kirjallisuuden julkaisija. Seuran julkaisusarjassa on ilmestynyt mm. heraldisia tutkimuksia sisältävä teos ”Heraldica Fennica” (1978) sekä heraldiikkaa esittelevät teokset ”Vaakunaselitys” (Kimmo Kara 1989) ja Heraldiikan opas (1998). Seuran julkaisee kaksi kertaa vuodessa ilmestyvää tiedotuslehteä HOPEALEIJONA – SILVERLEIJONET. Seuralla on laaja yli 1000 vaakunaa käsittävä suomalaisia porvarisvaakunoita kuvaava ja selittävä teos SUOMALAISIA VAAKUNOITA (toim. Topi Railio, Heinz Stürmer, Tapani Talari, 2006) Teoksessa on seuran pitämän vaakunarekisterin rekisteröidyt henkilö- ja sukuvaakunat. Aatelittomien suomalaisten sukujen ja henkiöiden vaakunarekisterin ylläpitäminen on eräs seuran keskeisistä toimintamuodoista.

STUDIA HERALDICA kevät 2018

– To 24.5.2018 18.30 Heraldiikka ja yliopistojen osakunnat, Turun yliopiston Savo-Karjalaisen Osakunnan vaakunamestari Kristian Dorra, Sali 104. Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki

Tervetuloa aktiivisesti mukaan!

SUOMEN LIPUN

100-VUOTISPÄIVÄ

29.5.2018

Kansallisarkisto järjestää yhdessä Suomen Heraldisen Seuran kanssa iltapäiväseminaarin juhlistamaan Suomen lipun 100-vuotispäivää. Seminaari on kaikille avoin ja maksuton.

Esitelmät kestävät noin 20 minuuttia, jonka jälkeen on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle.

Aika: 29.5.2018 klo 12.30 – 16.15

Paikka: Kansallisarkisto, Vanha tutkijasali (Rauhankatu 17, Helsinki)

Ohjelma

12.30 Jussi Nuorteva: Avauspuheenvuoro

12.45 Tuukka Talvio: Suomen leijonalippu ja Suomen vaakunan käyttö siniristilipun yhteydessä

13.15 Tuomas Hyrsky: Neljä tarinaa Suomen lipun synnystä

13.45 Antti Matikkala: Tasavallan presidentin lippu

14.15 – 14.45 Kahvitauko

14.45 Hanne Huvila: Suomen lippua koskeva lainsäädäntö ja ohjeistukset – mihin niitä tarvitaan?

15.15 Kimmo Kiljunen: Leijonasta siniristiin. Suomen liput ja historia -kirjan, Haminan lippumaailma -hankeen ja Etelä-Karjalan museon näyttelyn Leijonasta siniristiin – Suomen lippu 100 vuotta esittely.

15.45 – 16.15 Kysymyksiä, keskustelua

Ilmoittautumiset 25.5. mennessä osoitteella  merja.hykkonen@arkisto.fi