Suomen Heraldisen Seuran tarkoitus ja toiminta.

Suomen Heraldisen Seuran tarkoituksena on vaakunataiteen, -tieteen ja -oikeuden vaaliminen, heraldiikan tutkimuksen edistäminen, tuntemuksen laajentaminen, harrastuksen kehittäminen ja heraldiikan yleisen arvostuksen sekä heraldisten tunnusten käytön edistäminen, ja tämä kaikki koskee myös lipputiedettä ja -taidetta.

Suomen Heraldinen Seura on Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan jäsen.

Suomalainen  heraldiikka

1940-luvun lopulla voimaan tulleen kunnallislain perusteella kaikilla Suomen kunnilla tuli olla oma vaakunansa. Tämän seurauksena alkoi mittava pari vuosikymmentä kestänyt kunnallisvaakunoiden suunnittelu monine kilpailuineen. Eränä tämän suunnittelun seurannaisena perustettiin vuonna 1957 Suomen Heraldinen Seura – Heraldiska  Sällskapet in Finland. Seuran tarkoituksena on ”vaakunataiteen, -tieteen ja –oikeuden vaaliminen, heraldiikan tutkimuksen edistäminen, tuntemuksen laajentaminen, harrastuksen kehittäminen ja heraldiikan yleisen arvostuksen sekä heraldisten tunnusten käytön kehittäminen.”

Seura on muodostunut heraldiikkaa luovien taiteilijoiden, heraldiikan tutkijoiden ja harrastajien yhteisöksi. Seurassa oli jäseniä vuoden 2004 lopussa n. 170. Seuralla on merkittävä tehtävä heraldisen neuvonnan ja asiantuntijalausunnon antajana. Se on mm. Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan jäsen.

Seuralla on ollut vuosikymmenien ajan merkittävä vastuu suomenkielisen heraldisen kirjallisuuden julkaisija. Seuran julkaisusarjassa on ilmestynyt mm. heraldisia tutkimuksia sisältävä teos ”Heraldica Fennica” (1978) sekä heraldiikkaa esittelevät teokset ”Vaakunaselitys” (Kimmo Kara 1989) ja Heraldiikan opas (1998). Seuran julkaisee kaksi kertaa vuodessa ilmestyvää tiedotuslehteä ja toimituksen alla on laaja yli 1000 vaakunaa käsittävä suomalaisia porvarisvaakunoita kuvaava ja selittävä teos. Teokseen tullaan sisällyttämään seuran pitämään vaakunarekisteriin rekisteröidyt henkilö- ja sukuvaakunat. Aatelittomien suomalaisten sukujen ja henkiöiden vaakunarekisterin ylläpitäminen on eräs seuran keskeisistä toimintamuodoista.

JÄSENKIRJE MARRASKUUSSA 2017

Arvoisa Jäsen,

Tätä kirjoittaessani aurinko paistaa kauniisti, mutta monenlaista säätä on tässä jo ehditty kokea. Heraldiikassakin on tapahtunut ja tapahtuu edelleen. Erilaiset yksityiset ja julkiset toimijat tuottavat ns. ”heraldiikkaa”, johon seuran ja Heraldisen lautakunnankin on aiheellista silloin tällöin puuttua. Itsenäisyyden juhlavuosi on ymmärrettävästi innoittanut monenkinlaisia toimijoita hyödyntämään yleistä aiheeseen liittyvää kiinnostusta ja suoranaista hypetystä eikä aina niin onnistunein tuloksin. Helsingin kaupungin siirtyminen uuteen ”moderniin” visuaaliseen ilmeeseen on puhututtanut paitsi heraldikkoja, myös muitakin, ja aiheesta kuulemme näillä näkymin lisää kevään Studia Heraldica -luennoilla.

Korutaiteilija ja –tuottaja Mia Hillo avasi hienosti syksyn Studia Heraldica –kauden kuvailemalla harvemmin esillä ollutta teemaa sinettisormusten valmistamisesta ja trendeistä erityisesti heraldiikan näkökulmasta. Seura oli myös jo toiseen kertaan edustettuna Vantaan sukututkijoiden mittavassa Kuulutko sukuuni –tapahtumassa Hiekkaharjussa. Tiivistyvä yhteistyömme sukututkijoiden ja sukuseurojen kanssa sai näin jälleen konkreettisen ilmentymän, jossa heraldiikkakin pääsi jälleen hyvin esille ja saattoi herättää jälleen muutamassa henkilössä kipinän heraldiseen harrastuneisuuteen, mikä on yksi seuramme keskeisiä tavoitteita.

Toimintamme jatkuu aktiivisena Studia Heraldicojen ja joulukuussa perinteisen joulujuhlan muodossa. Alla niiden tarkemmat  tiedot. Huomaattehan, että perinteiseen tapaan joulujuhlaan tulee ilmoittautua ennakkoon.

To 16.11.2017 klo 18.30 PhD Antti Matikkala: Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kunniamerkkien heraldinen muotoilu, Tieteiden talo, Sali 104, Kirkkokatu 6, Helsinki

La 9.12.2017 klo 18.00 Perinteinen heraldinen joulujuhla, Katajanokan kasino, Karimo-kabinetti, Laivastokatu 1, Helsinki; tarjolla perinteistä heraldista visailua ja joulutunnelmaa muutamin uusin lisäyksin, vahvasti subventoitu illalliskortti VAIN 40 € sisältää joulubuffet’n, alkumaljan sekä kaksi kaatoa viiniä. Ilmoittautumiset 25.11. mennessä seuran sihteerille Otso Pohjalaiselle (otso.pohjalainen(at)gmail.com) ja maksu niinikään 25.11. mennessä seuran tilille: FI41 1572 3000 2024 73. Pukukoodi  joulujuhlan tunnelmaan sopivasti arvokas ja vapaamielinen.

– To 18.1.2018 klo 18.30 lausuntotoimikunnan pj. heraldinen veistotaiteilija Heinz Stürmer: Vuoden 2017 aikana lausutut ja rekisteröidyt uudet vaakunat, Tieteiden talo, Sali 104, Kirkkokatu 6, Helsinki

– To 15.2.2018 klo 18.30 Helsingin kaupungin uuteen visuaaliseen ilmeeseen ja heraldiikkaan liittyvä aihe, Tieteiden talo, Sali 104, Kirkkokatu 6, Helsinki

– To 8.3.2017 klo 18.00 Seuran kevätkokous ja kevätkokousesitelmä, Tieteiden talo, Sali 104, Kirkkokatu 6, Helsinki

– To 19.4.2017 klo 18.30 Intendentti Petteri Järvi: Heraldiikkaa graafikoille – heraldiikan opetuksesta graafisen alan opiskelijoille, Tieteiden talo, Sali 104, Kirkkokatu 6, Helsinki

Kevään osalta tarkempaa tietoa seuraavassa jäsenkirjeessä. Päivämäärät kannattaa kuitenkin merkitä ylös jo nyt.

Näillä sanoilla toivotan miellyttävää ja inspiroivaa itsenäisyyden juhlavuoden loppua kaikkine asiaankuuluvine menoineen ja kuten aina toivon näkeväni seuran jäsenien aktiivisesti hyödyntävän kaikkea sitä toimintaa, jota johtokunta jäsenistönsä hyväksi järjestää.

Jussi Tuovinen
Puheenjohtaja